Νέα πτώση στα αμερικανικά χρηματιστήρια

Οι κυριότεροι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων σημείωσαν νέα πτώση χθες, εξαιτίας της ανησυχίας των αγορών για την κατάσταση στην αμερικανική πολιτική και οικονομική σκηνή, αλλά και εξαιτίας της συνεχόμενης εξάπλωσης της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν σημαντικές απώλειες και στους τρεις βασικούς δείκτες, με τον S&P να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση στη συνεδρία της Δευτέρας. Παράλληλα, ο δείκτης Dow Jones είχε τη χειρότερη επίδοσή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα, ο S&P 500 έκλεισε χθες με πτώση 64,42 μονάδων (1,86%), στις 3.400,97 μονάδες, ενώ ο Dow Jones σημείωσε πτώση 650,19 μονάδων (2,29%) και έκλεισε στις 27.685,38 μονάδες. Ο Nasdaq, τέλος, σημείωσε πτώση 189,34 μονάδων (1,64%), στις 11.358,94 μονάδες.

Νέες ανησυχίες για την αμερικανική αγορά

Η εικόνα των βασικών δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηρίων είναι ενδεικτική για τις ανησυχίες των αγορών, όσον αφορά στην αμερικανική αγορά. Οι Ρεπουμπλικάνοι και η Δημοκρατικοί δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ξεπεράσουν το αδιέξοδο που έχει εμφανιστεί στις συζητήσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας και οι αμφιβολίες για το αν θα ανακοινώσουν κάτι χειροπιαστό πριν τις επερχόμενες εκλογές πληθαίνουν. Παράλληλα, και ο φόβος για το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην εικόνα των αμερικανικών χρηματιστηρίων παίζουν και οι φόβοι για την εξάπλωση της πανδημίας. Οι ΗΠΑ προστίθενται στη λίστα των χωρών που ανακοινώνουν ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ρεκόρ στον αριθμό νοσηλειών. Η συγκεκριμένη εικόνα, βέβαια, δεν είναι μεμονωμένη, αφού πολλές χώρες, μεταξύ τους η Γαλλία και η Ρωσία, παρουσιάζουν την ίδια ακριβώς εικόνα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για τις επιπτώσεις του κορωναϊού στην κοινωνία και στην οικονομία.