Νέες πιέσεις δέχεται το GBP/USD

Τις τελευταίες ώρες, το GBP/USD δέχεται νέες πιέσεις, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να βρίσκεται σταθερά κάτω από τα επίπεδα του 1.2500 και να κινδυνεύει να βρεθεί ακόμα χαμηλότερα. Προς το παρόν, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και συμφωνούν μόνον στο ότι δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν επενδύσεις υψηλού ρίσκου, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το αμερικανικό δολάριο (USD) έναντι της αγγλικής στερλίνας (GBP).

Οι επόμενες κινήσεις του ζεύγους, πάντως, αναμένεται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από δύο ανακοινώσεις: εκείνη για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και εκείνη για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι επόμενες κινήσεις του GBP/USD

Το GBP/USD ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία τις τελευταίες ώρες, από τη στιγμή που απέτυχε να ξεπεράσει το όριο αντίστασης στο 1.2560. Οι επενδυτές μοιάζουν απρόθυμοι να στηρίξουν επενδύσεις υψηλού ρίσκου και προτιμούν αντικείμενα όπως το USD, το οποίο προσφέρει σταθερότητα σε περιόδους κρίσης και αναμονής.

Η αναμονή οφείλεται σε επικείμενες ανακοινώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρκετά την πορεία του GBP/USD. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει και εκείνη για τις προθέσεις της ΕΚΤ. Αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοινώσουν αύξηση των επιτοκίων, τότε το ευρώ (EUR) θα εξασφαλίσει σημαντική ανοδική ορμή, η οποία θα πιέσει αρκετά το USD. Ωστόσο, θα πιέσει παράλληλα και το GBP, με αποτέλεσμα το αγγλικό νόμισμα να μην είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί την πτώση του USD.

Προς το παρόν, λοιπόν, οι αναλυτές της αγοράς forex δεν προβλέπουν άνοδο του ζεύγους, αλλά μόνο προοπτικές για περαιτέρω πτώση. Αν, μάλιστα, το ζεύγος πέσει κάτω από το επίπεδο στήριξης του 1.2480, τότε αυτό αναμένεται να μετατραπεί σε ισχυρό επίπεδο αντίστασης, που θα φέρει νέες πιέσεις.