Νέες πιέσεις ενισχύουν την πτώση του EUR/USD

Το EUR/USD είχε μια θετική πορεία τις τελευταίες ημέρες και κατάφερε να φτάσει ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών. Ωστόσο, κάποια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της γερμανικής οικονομίας προκάλεσαν αντιστροφή της πορείας του και πλέον το ζεύγος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, τα νέα για σημαντική μείωση των γερμανικών εξαγωγών προκάλεσαν πτώση στην ισοτιμία του EUR/USD, με αποτέλεσμα να κινείται πλέον κάτω από τα επίπεδα του 1.1300. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ισοτιμία του ζεύγους βρίσκεται σταθερά στα επίπεδα του 1.1260.

Οι γερμανικές ανακοινώσεις υπεύθυνες για την πτώση της ισοτιμίας

Αν και το EUR/USD φαινόταν αποφασισμένο να κερδίσει ακόμη περισσότερο έδαφος τις τελευταίες ημέρες, τα γερμανικά οικονομικά αποτελέσματα προκάλεσαν πτώση της ισοτιμίας του. Το ευρώ (EUR) ήταν διατεθειμένο να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου (USD), το οποίο σταμάτησε να αποτελεί καταφύγιο των επενδυτών εν μέσω της οικονομικής κρίσης (χάρη στην παγκόσμια αισιοδοξία που έφερε η επανέναρξη των οικονομιών), αλλά τελικά δεν κατάφερε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την ισοτιμία.

Υπαίτια για αυτό είναι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία ανακοίνωσε μείωση των εξαγωγών της τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 και κατά 25,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης και το αποτέλεσμα ήταν η αποδυνάμωση της ισοτιμίας του EUR/USD.