Νέες πιέσεις στην ισοτιμία του GBP/USD

Το GBP/USD δέχεται συνεχείς πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες το ανάγκασαν να απολέσει μεγάλο κομμάτι των κερδών που είχε εξασφαλίσει τις τελευταίες ημέρες. Τη Δευτέρα, το ζεύγος έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 1.3800, τα χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2021, και, ενώ κατάφερε να κερδίσει λίγο από το χαμένο έδαφος, οι πιέσεις συνεχίζουν και δεν επιτρέπουν τις ανοδικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, το GBP/USD βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα κοντά στο 1.3860 και προσπαθεί να ξεπεράσει το όριο του 1.3900. Ωστόσο, οι πιέσεις που δέχεται η αγγλική στερλίνα (GBP) ευνοούν περισσότερο την ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου (USD). Οι λόγοι είναι κυρίως πολιτικοί και σχετίζονται με το Brexit.

Οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις του GBP/USD

Ειδικά χθες, η αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ έδωσε νέα ώθηση στην πορεία του USD, με αποτέλεσμα το GBP να μείνει πίσω. Αν και η αισιοδοξία αυτή έχει κοπάσει, το GBP έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα, εξαιτίας των εξελίξεων στο πλαίσιο του Brexit. Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να παρουσιάσει νέες εμπορικές συμφωνίες, όπως αυτή με την Ινδία, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, η οποία θέλει να επιστρέψει στην Ε.Ε..

Από την άλλη, οι πτωτικές πιέσεις ανακόπτονται, χάρη στην αισιοδοξία που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για το τέλος της πανδημίας. Οι εμβολιασμοί προχωρούν σταθερά και ο πρωθυπουργός Johnson συνεχίζει να εξετάζει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες. Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σημαίνει και επιπλέον ενίσχυση της οικονομίας και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που δεν έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη πτώση της ισοτιμίας του GBP/USD.