Νέες πιέσεις στο EUR/USD

Η εικόνα της οικονομίας στην Ευρώπη και οι απαισιόδοξες προβλέψεις δημιουργούν ένα συνεχές κύμα πίεσης στο EUR/USD, το οποίο δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Εξαιτίας αυτών των δηλώσεων, οι οποίες δε δείχνουν σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, το ζεύγος είδε την ισοτιμία του να πέφτει ακόμη περισσότερο, στα επίπεδα του 1.0700.

Αναλυτικότερα, το EUR/USD έκλεισε χθες στο 1.0710, λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Ντράγκι. Στην ομιλία του αυτή, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως δεν υπάρχει προοπτική χαλάρωσης των δημοσιονομικών μέτρων και πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και της παροχής ρευστού στην αγορά. Οι δηλώσεις αυτές αφορούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπου, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις ενίσχυσης της οικονομίας.

Βέβαια, οι δηλώσεις αυτές εκ μέρους του κ. Ντράγκι ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες. Άλλωστε, δεν ξεφεύγουν από το πνεύμα των αντίστοιχων δηλώσεων του Οκτωβρίου. Για αυτό το λόγο, οι επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex δεν βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Και για τον ίδιο λόγο, η πτωτική πορεία της τιμής του EUR/USD δεν ήταν σημαντική. Άλλωστε, το πρώτο επίπεδο αντίστασης που συνάντησε αποτέλεσε και αυτό που σταμάτησε την πτωτική του πορεία, στα επίπεδα του 1.0700.