Νέες πιέσεις στο GBP/USD προκαλούν οι εξελίξεις στο Brexit

Τις τελευταίες εβδομάδες, όταν ακούμε για εξελίξεις στο μέτωπο του Brexit, έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε την απόρριψη μίας ακόμη συμφωνίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Και, όπως είναι φυσικό, το ίδιο έχουν συνηθίσει να περιμένουν και οι αγορές, διατηρώντας την ισοτιμία του GBP/USD σε χαμηλά επίπεδα.

Και οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit ήταν αναμενόμενες. Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε, όχι μία, αλλά τέσσερις νέες προτάσεις, με αποτέλεσμα η αποχώρηση από την Ε.Ε. με συμφωνία να φαντάζει ακόμη πιο δύσκολη και το GBP/USD να παρουσιάζει νέα πτώση στην ισοτιμία του. Συγκεκριμένα, το ζεύγος κινείται πλέον κοντά στα επίπεδα του 1.3000 και, ενώ δε μοιάζει διατεθειμένο να πέσει χαμηλότερα, δε φαίνεται ικανό ούτε να αυξήσει την ισοτιμία του.

Αρνητικές οι εξελίξεις στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Μετά τη δέσμευση της πρωθυπουργού Theresa May να αποχωρήσει μετά τη σύναψη της συμφωνίας, το Κοινοβούλιο της χώρας συνέχισε να απορρίπτει τα εναλλακτικά σχέδια, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 10 ημέρες μετά την ημερομηνία επίσημης αποχώρησης της χώρας. Τα τέσσερα νέα σχέδια καταψηφίστηκαν και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί νέα παράταση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τη δικαιολογήσει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πιέσεις στο GBP/USD να εντείνονται και η ισοτιμία του να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ακόμη και θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται στη χώρα, άλλωστε, είτε περνούν απαρατήρητα για τους επενδυτές είτε ξεχνιούνται αμέσως, μόλις ανακοινωθεί μια νέα αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του Brexit.