Ξεπέρασε τα $1800 η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού είχε αρκετές διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ένα σταθερό χαρακτηριστικό της ήταν το ότι δε μπορούσε να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των $1800. Τη Δευτέρα, όμως, ο χρυσός κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των $1800 ανά ουγκιά και δικαίωσε όσους τον στήριξαν στην αγορά του forex.

Συγκεκριμένα, ο χρυσός εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου (USD), προκειμένου να αυξήσει την τιμή του, να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των $1800 και να βρεθεί στα υψηλότερα σημεία; Των τελευταίων τριών εβδομάδων. Παράλληλα, το ρόλο τους έπαιξαν και άλλοι παράγοντες, που έφεραν σε υψηλότερα επίπεδα την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Οι παράγοντες που ευνόησαν την άνοδο του χρυσού

Το USD δέχεται πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον χρυσό να αυξήσει την τιμή του. Άλλωστε, κατά κανόνα, το πολύτιμο μέταλλο κινείται αντίστροφα από το USD και οι πιέσεις που προκύπτουν από την απαισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία του δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα αυτό, μάλιστα, ενισχύθηκε, χάρη στην αργία της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ – χάρη στην αργία, δεν υπήρξε μεγάλη κινητικότητα ούτε στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα οι εναλλακτικές επενδύσεις να είναι ελάχιστες.

Τέλος, οι επενδυτές προτίμησαν να στηρίξουν τον χρυσό και όχι το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου δέχεται επίσης πιέσεις, εξαιτίας της αναποφασιστικότητας που δείχνει ο ΟΠΕΚ για τις μειώσεις στην παραγωγή του μαύρου χρυσού. Και όλοι οι παραπάνω παράγοντες έφεραν την ενίσχυση της τιμής του χρυσού, η οποία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.