Ξεπέρασε το όριο των $100 η τιμή του πετρελαίου

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Ρωσία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις κατά της Ουκρανίας, προκαλώντας μεταξύ άλλων αναστάτωση στις αγορές ανά τον κόσμο, που, αν και προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αντέδρασαν σπασμωδικά, στέλνοντας την τιμή συγκεκριμένων αγαθών σε υψηλότερα επίπεδα. Από αυτή την άποψη, οι δύο μεγάλοι κερδισμένοι είναι αυτή τη στιγμή ο χρυσός και το πετρέλαιο.

Ειδικά το δεύτερο, δεδομένου ότι, πέρα από τον κλασικό πόλεμο, βρισκόμαστε μπροστά και σε έναν ενεργειακό, σημείωσε μεγάλη άνοδο στην τιμή του, η οποία δε μοιάζει να είναι προσωρινή και αναμένεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στις ενεργειακές αγορές.

Η αντίδραση του πετρελαίου στις ουκρανικές εξελίξεις

Μόλις μία ώρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου ότι θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε την άνοδό της. Το WTI είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 4,19% και να αγγίζει τα $96 ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 4,5% και άγγιξε τα $101,25 ανά βαρέλι.

Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες από το 2014 και η αύξησή τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Οι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή θα παραμείνει ακόμα κι αν οι εχθροπραξίες τελειώσουν άμεσα, καθώς θα ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις προς τη Ρωσία, ξεκινώντας έναν ενεργειακό πόλεμο. Στο κάτω-κάτω, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν έχει αποτελέσει πυροτέχνημα, καθώς η κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας έχει προκαλέσει αύξηση άνω του 40% από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2021.