Οριακά υψηλότερα η ισοτιμία του EUR/USD

Η ισοτιμία του EUR/USD έχει κερδίσει τη στήριξη αγορών και επενδυτών, με αποτέλεσμα να κινείται ανοδικά τις τελευταίες ώρες. Η πορεία του, όμως, είναι συγκρατημένη και υπόσχεται περιορισμένα κέρδη στους επενδυτές της αγοράς forex που το έχουν εμπιστευτεί.

Παρά τη συγκρατημένη ανοδική πορεία, πάντως, το ζεύγος έχει καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 1.2200 και αυτή τη στιγμή κινείται στα επίπεδα του 1.2206. Βασική αιτία για την ενίσχυση του ευρώ (EUR) έναντι του δολαρίου (USD) είναι η αισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές και που εξαλείφει την ανάγκη στήριξης πιο ασφαλών επενδύσεων, όπως αυτές στο αμερικανικό νόμισμα.

Οι παράγοντες για την άνοδο του EUR/USD

Το EUR/USD ξεπέρασε το όριο του 1.2200, κινούμενο από την ισοτιμία του 1.2175, χάρη στην αισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές. Βασικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει οι πιο πρόσφατες δηλώσεις των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Άλλωστε, δηλώσεις στελεχών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαβεβαιώνουν ότι δεν απαιτείται προς το παρόν κάποια σημαντική παρέμβαση στις οικονομικές πολιτικές, προκειμένου να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία. Η αισιοδοξία αυτή επηρέασε αρκετά το USD, το οποίο συνήθως αποτελεί επιλογή των επενδυτών σε περιόδους κρίσης.

Αισιοδοξία στις αγορές προκύπτει επίσης από τη φημολογία για μια νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί τον τελευταίο καιρό σε έναν άτυπο εμπορικό πόλεμο και κάθε φορά που φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα της επίλυσης, η αισιοδοξία είναι έκδηλη και τα κέρδη του USD μειώνονται.

Τέλος, αναμένονται και κάποιες οικονομικές ανακοινώσεις από Γερμανία και ΗΠΑ, οι οποίες ενδεχομένως ενισχύσουν την αισιοδοξία και επιτρέψουν στο EUR/USD να εξασφαλίσει περισσότερα κέρδη.