Οριακή πτώση για το GBP/USD

Το GBP/USD κινείται πτωτικά τις τελευταίες ώρες, αλλά η μείωση της ισοτιμίας του είναι προς το παρόν μικρή και σταδιακή, καθώς η αγορά προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις. Από τη μία, το αμερικανικό δολάριο (USD) κερδίζει έδαφος έναντι της αγγλικής στερλίνας (GBP), εξαιτίας νέων προβληματισμών που ωθούν τους επενδυτές σε περισσότερο ασφαλείς επενδύσεις, και από την άλλη, η αγορά προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις στην ισοτιμία του USD, το οποίο είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα του χρόνου πριν μία εβδομάδα.

Με άλλα λόγια, δε διαφαίνεται μια συγκεκριμένη τάση στην πορεία του ζεύγους για τις επόμενες ώρες, καθώς οι παράγοντες που την επηρεάζουν δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί. Οι επενδυτές στην αγορά του forex, πάντως, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο σε κάποιες οικονομικές ανακοινώσεις που αναμένονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι εξελίξεις στην ισοτιμία του GBP/USD

Αυτή τη στιγμή, η ισοτιμία του GBP/USD έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 1.3800. Η πτώση της ισοτιμίας του ζεύγους δεν είναι μεγάλη, αλλά μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια σειρά υποχωρήσεων της τιμής του. Άλλωστε, οι αγορές μοιάζουν ανήσυχες για μια σειρά θεμάτων, όπως οι επιπτώσεις της υπόθεσης Evergrande στην παγκόσμια οικονομία, οι εξελίξεις στο Brexit και η αύξηση των έντοκων ομολόγων. Τα θέματα αυτά προκαλούν πίεση στην ισοτιμία του GBP, ενώ παράλληλα οδηγούν τους επενδυτές στο να στηρίξουν το πιο ασφαλές USD.

Και το USD από την πλευρά του, όμως, δέχεται κάποιες πιέσεις, εξαιτίας των διορθωτικών κινήσεων που επιβάλλει η αγορά. Το νόμισμα έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της χρονιάς πριν μία εβδομάδα και πολλοί επενδυτές ρευστοποιούν, μην επιτρέποντας έτσι την περαιτέρω άνοδο της ισοτιμίας του. Παράλληλα, οι επενδυτές είναι προς το παρόν επιφυλακτικοί, αναμένοντας εξελίξεις και οικονομικές ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προς το παρόν ξεκάθαρη κατεύθυνση για την πορεία του ζεύγους.