Οριστικά εκτός νόμου τα binary options στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αρμόδια οικονομική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, η FCA (Financial Conduct Authority) αποφάσισε την οριστική απαγόρευση των binary options, των χρηματοοικονομικών προϊόντων που ζητούν από τους επενδυτές να προβλέψουν αν μία τιμή θα ανέβει ή θα πέσει. Τα binary options εξαπλώθηκαν σε τεράστιο βαθμό πριν μερικά χρόνια, ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές (στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού) αποφάσισαν ότι είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνα και αποφασίζουν σταδιακά την απαγόρευσή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα binary options έχουν απαγορευθεί προσωρινά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η απαγόρευση είναι οριστική και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, από τις 2 Απριλίου.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα binary options

Η FCA αποφάσισε να επιβάλλει την οριστική απαγόρευση των binary options από τις 2 Απριλίου. Η απαγόρευση αφορά σε εταιρείες που προσφέρουν τέτοιου είδους υπηρεσίες στην αγορά της χώρας, μα και σε όσες εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δραστηριοποιούνται σε άλλες αγορές. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει οριστική ισχύ (σε αντίθεση με την προσωρινή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και περιλαμβάνει κάθε είδους binary options, είτε προσφέρονται στην αγγλική αγορά είτε όχι.

Η λογική της FCA βασίζεται στον χαρακτηρισμό των binary options. Οι αρμόδιοι τα θεωρούν τόσο ρισκοβόρα που δεν τα χαρακτηρίζουν επενδυτικά προϊόντα, αλλά παιχνίδι τύχης. Και, σύμφωνα με την FCA, η συγκεκριμένη απόφαση θα προστατέψει τους επενδυτές από συνολικές απώλειες 20 εκατομμυρίων ευρώ ανά χρόνο! Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση θα εξουδετερώσει και τις εταιρείες εκείνες που πρόσφεραν binary options χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Η FCA, τέλος, προειδοποιεί τους επενδυτές ότι δεν υπάρχουν πλέον νόμιμα binary options στη χώρα, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που θα συνεχίσουν να προσφέρουν τέτοιου είδους προϊόντα να κηρύσσονται παράνομες.