Πέφτει λόγω Brexit το GBP/USD

Οι εξελίξεις στο “μέτωπο” της προετοιμασίας του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit είναι αρκετές αυτές τις ημέρες και η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία (τουλάχιστον όσον αφορά στον νομικό τομέα), με αποτέλεσμα οι τριγμοί στην ισοτιμία της αγγλικής στερλίνας (GBP) να εντείνονται. Το νόμισμα έχει πάρει την κατιούσα τις τελευταίες ημέρες και οι επενδυτές στην αγορά του forex σπεύδουν κατά κόρον να πουλήσουν το ζεύγος GBP/USD.

Μεγάλη πτώση σε ένα 24ωρο

Είναι χαρακτηριστικό πως η ισοτιμία του GBP/USD έχει μειωθεί κατά 1,5% τις τελευταίες 24 ώρες, εξαιτίας των εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στο 1.2430. Σήμερα το μεσημέρι, η πρωθυπουργός Theresa May θα εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο, με σκοπό να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για το Brexit και η εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα της χώρας κλονίζεται, ιδιαίτερα απέναντι στο αμερικανικό δολάριο (USD). Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισοτιμία του ζεύγους να χάνει σταθερά έδαφος.

Στις εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά την πορεία του GBP/USD έρχεται να προστεθεί και η πρόθεση του Εδιμβούργου να πραγματοποιήσει νέο δημοψήφισμα, το οποίο ενδεχομένως φέρει απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και προσάρτησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επόμενες εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους

Ακόμη και η ενεργοποίηση του άρθρου 50, βέβαια, δεν πρόκειται να φέρει άμεσα το Brexit. Απλά θα ξεκινήσει μια σειρά διαπραγματεύσεων για τα επόμενα δύο χρόνια. Από εκεί και πέρα, οι όροι της διαπραγμάτευσης είναι που θα κρίνουν την πορεία του GBP/USD. Ωστόσο, δεν αναμένουμε να μάθουμε σήμερα ποια θέματα θα συζητηθούν και ποια όχι.

Παράλληλα, κάθε νέα εξέλιξη θα φέρνει νέες αλλαγές στην πορεία του GBP/USD. Η σημερινή πορεία του ζεύγους αναμένεται εξαιρετικά ευμετάβλητη, ειδικά κατά τις ώρες που η Theresa May θα παρουσιαστεί μπροστά στο Κοινοβούλιο. Από την άλλη, βέβαια, ο δείκτης FTSE του χρηματιστηρίου μοιάζει να κερδίζει από τις διακυμάνσεις του GBP, σημειώνοντας κέρδη σήμερα.