Παγκόσμια η επιρροή της υποτίμησης του CNY

H χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για υποτίμηση του CNY κατά 2% είχε αντίκτυπο στις περισσότερες αγορές συναλλάγματος, με κάποια νομίσματα να κερδίζουν και κάποια άλλα να χάνουν σε αξία. Η Κίνα προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της (γιουάν) έναντι του αμερικανικού δολαρίου, προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της.

Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν, φυσικά, η ενίσχυση του USD – όχι μόνο έναντι του CNY, μα και άλλων νομισμάτων. Η κίνηση αυτής της Κίνας, άλλωστε, προκάλεσε ένα κύμα ανατιμήσεων (το ίδιο, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να κάνει και το Βιετνάμ, εξαιτίας της υποτίμησης του CNY), φέρνοντας σε ισχυρότερη θέση όσες χώρες πραγματοποιούν εισαγωγές και σε πιο αδύναμη όσες πραγματοποιούν εξαγωγές. Νομίσματα όπως τα AUD, NZD και CAD, για παράδειγμα, είδαν την αξία τους να μειώνεται – αντίθετα, νομίσματα όπως τα HUF, CZK και PLN ενισχύθηκαν, χάρη στα τελευταία γεγονότα.

Η χειρότερη πτυχή στην συγκεκριμένη εξέλιξη, όμως, είναι το γεγονός ότι η ενίσχυση του USD έναντι του CNY συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, καθώς η τιμή του γιουάν συνέχισε να μειώνεται, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διαβεβαίωσε τις αγορές πως η χθεσινή περίπτωση υποτίμησης ήταν μοναδική και δε θα είχε συνέχεια. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η παρέμβαση των Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι έκαναν λόγο για αθέμιτες πρακτικές εξαγωγών, και η αναμονή παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, προκειμένου να σταματήσει την πτώση της τιμής του γιουάν.

Οι αναλυτές, μάλιστα, κάνουν λόγο για επικείμενο “πόλεμο” συναλλάγματος. Ο συγκεκριμένος πόλεμος, βέβαια, δε μπορεί παρά να έχει ένα νικητή: το αμερικανικό δολάριο. Όσο, όμως, το USD ενισχύεται έναντι του CNY και άλλων νομισμάτων, θα φτάσει στο σημείο να αποτελέσει εμπόδιο για τις αμερικανικές εξαγωγές – το κόστος των οποίων θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.