Παραμένει σε κάθοδο το GBP/USD

Η πίεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η λίρα Αγγλίας συνεχίζεται και το GBP/USD εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική πορεία που δεν έχει διακοπεί εδώ και τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Στις πιέσεις που δέχεται το ζεύγος έρχεται να προστεθεί και η εικόνα των ασιατικών αγορών και κυρίως του κινεζικού χρηματιστηρίου, το οποίο παρουσίασε σημαντικές απώλειες σήμερα.

Η σημερινή πορεία του GBP/USD το έχει φέρει στα επίπεδα του 1.3924, εν μέσω των φόβων για το Brexit, το οποίο έχει επηρεάσει σημαντικά την πορεία του ζεύγους. Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβληματίσει τις αγορές, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά οποιαδήποτε συναλλαγή σχετίζεται με την αγγλική αγορά. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, πρώτο το GBP δέχθηκε τις μεγάλες πιέσεις των αγορών, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να δεχθεί σημαντικό πλήγμα.

Όσοι, βέβαια, πραγματοποιούν συναλλαγές με GBP/USD στην αγορά του forex αναμένουν σήμερα τα αναθεωρημένα αποτελέσματα του ΑΕΠ της Αγγλίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στο 0,5%. Αν οι προβλέψεις επαληθευθούν, πιθανότατα η ανακοίνωση του ΑΕΠ δε θα επηρεάσει την πορεία της αγγλικής λίρας, η οποία θα συνεχίσει να πιέζεται από τους φόβους για Brexit. Το ίδιο θα συμβεί και αν επαληθευθεί το ενδεχόμενο που θέλει τους υπευθύνους να ανακοινώνουν αύξηση, καθώς δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά το GBP/USD. Αν, από την άλλη, τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, η πίεση στη λίρα θα ενισχυθεί και το GBP/USD θα πέσει ακόμη περισσότερο.