Παραμένει σε πτωτική πορεία το EUR/USD

Το EUR/USD συνεχίζει την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, στη γειτονιά του 1.0800. Οι πιέσεις που δέχεται το ευρώ από τους πωλητές έχουν ενισχυθεί σημαντικά, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές αποδυναμώνουν το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι περισσότεροι επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex, λοιπόν, πωλούν το EUR/USD, πριν αυτό φτάσει χαμηλότερα, και αναζητούν αγορές δολαρίων. Το αμερικανικό νόμισμα, άλλωστε, είναι αυτό που ενισχύεται σημαντικά από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Το πρώτο χτύπημα στην ισχύ του ευρώ ήρθε με την ανακοίνωση της Γερμανίας, σχετικά με τις βιομηχανικές παραγγελίες. Ο αριθμός τους μειώθηκε ξανά κατά τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα το ευρώ να δεχτεί τις πρώτες σημαντικές πιέσεις. Η οικονομία της Γερμανίας, άλλωστε, αποτελεί την ισχυρότερη στην Ευρώπη και ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα δε θα μπορούσε παρά να πληγώσει το ευρώ και την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου.

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χθες, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yeller, δήλωσε πως το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα επιτόκια μέσα στον Δεκέμβριο παραμένει ανοιχτό, αν η οικονομία ακολουθήσει την επιθυμητή πορεία. Η δήλωση αυτή, βέβαια, δεν επηρέασε άμεσα το ευρώ, αλλά ενίσχυσε σημαντικά το δολάριο απέναντί του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ισοτιμία του EUR/USD.

Οι επόμενες κινήσεις της ισοτιμίας του ζεύγους, τέλος, θα κριθούν από τις επόμενες ανακοινώσεις που αφορούν στην Ευρωζώνη. Οι υπεύθυνοι αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα τα αποτελέσματα των λιανικών πωλήσεων, ενώ και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα προχωρήσει σε δηλώσεις, σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης.