Παραμένει σε τροχιά καθόδου η τιμή του πετρελαίου

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ κατάφεραν να φτάσουν σε μια συμφωνία που θα ρίξει σε επίπεδα ρεκόρ την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, η τιμή του μαύρου χρυσού δε φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τροχιά. Η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε πτώση και την Πέμπτη, αφού οι αγορές έκριναν ότι ακόμη και τα νέα μέτρα είναι λίγα, μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας.

Αναλυτικότερα, η τιμή του brent έπεσε στα $31.48 ανά βαρέλι (4,1%), ενώ του WTI στα $22.76 (9,36%). Η αιτία είναι ότι, η μείωση της παραγωγής που αποφάσισαν οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι πολύ μικρή για τα δεδομένα της σημερινής εικόνας της αγοράς.

Δεν είναι αρκετή η μείωση ρεκόρ

Υπό κανονικές συνθήκες, η απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον ερχόμενο Μάιο θα αποτελούσε ρεκόρ, αφού θα άγγιζε το 10% της παγκόσμιας διάθεσης, υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμη και αυτή η μείωση δεν είναι ικανή να αποτρέψει την περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου, εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού.

Άλλωστε, η ζήτηση έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΠΕΚ και μειώσουν την παραγωγή τους κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, και πάλι η συμβολική καθημερινή μείωση σε ολόκληρο τον κόσμο δε θα ξεπερνούσε το 30% της πτώσης στη ζήτηση που έχει παρατηρηθεί.