Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το EUR/USD

Παρά το γεγονός ότι κάποια οικονομικά αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλαμβάνονται ως απογοητευτικά και ότι οι ΗΠΑ υπέγραψαν την πρώτη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, το EUR/USD παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Αν και υπό άλλες συνθήκες, οι πιέσεις του αμερικανικού δολαρίου (USD) προς το ευρώ (EUR) θα ήταν έντονες, αυτή τη φορά το αμερικανικό νόμισμα δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση και να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Παρά τις εξελίξεις που θα μπορούσαν να φέρουν ένα αντίθετο αποτέλεσμα, λοιπόν, το EUR/USD παραμένει σταθερά πάνω από τα επίπεδα του 1.1150. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ισοτιμία του ζεύγους βρίσκεται στο 1.1154, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας.

Αδιαφορούν για τα οικονομικά αποτελέσματα οι επενδυτές

Όπως φαίνεται, οι παραπάνω εξελίξεις (και κυρίως η συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα) δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τους επενδυτές που πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex, αλλά ούτε και τις αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να γυρνούν την πλάτη τους στο USD. Τα αρνητικά αποτελέσματα της Ευρωζώνης, στον τομέα του εμπορικού ισοζυγίου και της βιομηχανικής παραγωγής, επηρέασαν ελάχιστα την πορεία του EUR/USD. Παράλληλα, και η ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, παρόλο που αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη λήξη του άτυπου οικονομικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, άφησε ασυγκίνητους τους επενδυτές, οι οποίοι προτιμούν πλέον να επενδύσουν σε αντικείμενα υψηλότερου ρίσκου, τώρα που το USD αποκτά τον χαρακτηρισμό της ασφαλούς επένδυσης.

Πάντως, οι επενδυτές έχουν το νου τους και σε επικείμενα οικονομικά αποτελέσματα από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίες θα ανακοινώσουν σύντομα τις μηνιαίες πωλήσεις λιανικής.