Παραμένει υπό πίεση το EUR/USD

Η άνοδος της ισοτιμίας του EUR/USD που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες έδωσε τη θέση της σε μια σειρά από πιέσεις προς το ζεύγος, οι οποίες παραμένουν (αν και μειωμένες). Αυτή τη στιγμή, το EUR/USD βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 1.1900 και προς το παρόν δε μοιάζει διατεθειμένο να κινηθεί ούτε ανοδικά ούτε πτωτικά.

Οι αγορές και οι επενδυτές, άλλωστε, έχουν αφοσιωθεί σε επερχόμενες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά στην οικονομία των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, το αμερικανικό δολάριο (USD) βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα για τον αμερικανικό πληθωρισμό, αλλά και την πώληση νέων ομολόγων.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του EUR/USD

Οι επενδυτές που στηρίζουν το USD βασίζονται σε ένα κύμα αισιοδοξίας που επικρατεί στις ΗΠΑ. Σύντομα, άλλωστε, θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα για τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα αναμένεται και ένα νέο κύμα πωλήσεων ομολόγων. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία του νομίσματος, ειδικά σε σχέση με το ευρώ (EUR), το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα.

Στην Ευρώπη, άλλωστε, τα προβλήματα από την πανδημία και η αβεβαιότητα για το μέλλον παραμένουν έντονα. Όπως είναι φυσικό, οι επιπτώσεις στην οικονομία αναμένεται να είναι μεγάλες και αυτό προκαλεί αβεβαιότητα σε όσους θέλουν να στηρίξουν το EUR. Παράλληλα, η αβεβαιότητα κυριαρχεί και στην περίπτωση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, στην οποία αναζητείται ο διάδοχος της Καγκελαρίου Μέρκελ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι το κόμματός της παραμένουν διχασμένοι, ως προς την επιλογή του προσώπου.