Πιέζει τα αντίπαλα νομίσματα η άνοδος του USD

Το αμερικανικό δολάριο (USD) βρίσκεται σε συγκρατημένη άνοδο τις τελευταίες ώρες, χάρη στην εμπιστοσύνη που του δείχνουν αγορές και επενδυτές, μετά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα της ανόδου είναι τα αντίπαλα νομίσματα του USD να δέχονται πιέσεις και ζεύγη όπως τα EUR/USD και GBP/USD να ακολουθούν πτωτική πορεία.

Αναλυτικότερα, η άνοδος του USD τις τελευταίες ώρες επηρέασε αρχικά το EUR/USD, το οποίο έστειλε κάτω από τα επίπεδα του 1.2100. Το ζεύγος παραμένει σταθερό στα ίδια επίπεδα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του GBP/USD, το οποίο είχε φτάσει πριν μερικές ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Πλέον το GBP/USD βρίσκεται στα επίπεδα του 1.4050, αφού κατάφερε να επανέλθει από τα χαμηλότερα επίπεδα, στα οποία βρέθηκε αρχικά.

Επηρεάζει τις ισοτιμίες η άνοδος του USD

Το USD κέρδισε αρκετό έδαφος τις τελευταίες ώρες, χάρη στα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, σχετικά με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά μείωσαν την αξία των μετοχών και αύξησαν τις τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα το USD να επωφεληθεί. Παράλληλα, το νόμισμα επωφελήθηκε και από την ανακοίνωση για τον Δείκτη Τιμής Καταναλωτή, ο οποίος βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο.

Από την άλλη, το EUR δε μπόρεσε να βασιστεί σε κάποια θετική ανακοίνωση οικονομικού χαρακτήρα. Η απουσία ανακοινώσεων και οι πιέσεις που δέχθηκε από το USD το έφεραν σε χαμηλότερα επίπεδα. Αντίστοιχα, το GBP έχει και πάλι να αντιμετωπίσει την επιφυλακτικότητα των αγορών, όσον αφορά στις συνέπειες του Brexit, ενώ οι επενδυτές προτίμησαν να αγνοήσουν κάποιες θετικές οικονομικές ανακοινώσεις και να στηρίξουν το USD.