Πιέσεις δέχεται το GBP/USD

Το GBP/USD βρέθηκε σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά άνω του 1.4000 που είχε εξασφαλίσει τις προηγούμενες ημέρες, εξαιτίας της στήριξης που εξασφάλισε το αμερικανικό δολάριο (USD) και των πιέσεων που δέχεται η αγγλική στερλίνα (GBP). Οι νέες τάσεις που εμφανίζονται στην αγορά του forex είχαν ως αποτέλεσμα το ζεύγος να πέσει χαμηλότερα από το 1.4000 και να κινείται πλέον στα επίπεδα του 1.3900.

Σημαντικό ρόλο στην πτώση της ισοτιμίας του ζεύγους έπαιξε η στήριξη που εξασφάλισε το USD, χάρη στην αύξηση της αξίας των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων, αλλά και οι πιέσεις προς το GBP, εξαιτίας των ασαφειών που ταλανίζουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα εμπόδια στο δρόμο του GBP/USD

Από τη μία, το USD δέχθηκε μια καλοδεχούμενη στήριξη, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε σημαντικά μέτρα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αρχικά πιέσεις στο USD, αλλά η ανακοίνωση ότι η αξία των δεκαετών ομολόγων δε θα μειωθεί (αντίθετα, η αξία τους αυξήθηκε κατά 1,70%) έφερε νέα ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα.

Από την άλλη, το GBP δέχεται νέες πιέσεις, εξαιτίας και των ασαφειών που έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταματήσει προσωρινά να το χορηγούν και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί επηρεάζουν τη βρετανική οικονομία, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη προς το GBP.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η σημερινή εικόνα είναι προσωρινή και πως πολύ σύντομα το GBP/USD θα επανέλθει σε ανοδική πορεία, χάρη και στην αισιόδοξη στάση που κρατά η Τράπεζα Της Αγγλίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.