Πιέσεις δέχεται το USD μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Το αμερικανικό δολάριο κινείται πτωτικά τις τελευταίες ώρες, καθώς δέχεται αρκετές πιέσεις από τα αντίπαλα νομίσματα. Το γεγονός που άνοιξε το δρόμο για τις πιέσεις αυτές είναι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει για μια ακόμα φορά τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε άλλη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, προκειμένου να φέρει την οικονομία πιο κοντά στον στόχο της για τον πληθωρισμό. Η απόφαση αυτή, αν και αναμενόμενη, επηρέασε αρνητικά το USD, το οποίο έχασε έδαφος στις αγορές.

Οι πιέσεις που δέχεται το USD στην αγορά του forex

Τα δύο αντίπαλα νομίσματα του USD, το ευρώ (EUR) και η αγγλική στερλίνα (GBP) εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και ξεκίνησαν να κινούνται ανοδικά, ήδη από το σημερινό άνοιγμα των αγορών. Οι αγοραστές έχουν πάρει το πάνω χέρι και τα EUR/USD και GBP/USD κινούνται ανοδικά.

Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στο GBP/USD, το οποίο βρέθηκε σύντομα στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα του 1.2900 και συνεχίζει να κινείται ανοδικά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Από την άλλη, οι αγοραστές του EUR/USD εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Το ζεύγος έχει εξασφαλίσει κάποια κέρδη και βρίσκεται πλέον σταθερά στα επίπεδα του 1.1100, αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων και στην Ευρωζώνη.

Οι πιέσεις που δέχεται το USD, τέλος, επέτρεψαν και την αύξηση στην τιμή των κρυπτονομισμάτων (ειδικά στην περίπτωση του Bitcoin), ενώ και η τιμή του χρυσού (που πάντα αντιδρά στις εξελίξεις με το USD) συνεχίζει να κινείται ανοδικά και έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας.