Πιέσεις στο EUR/USD φέρνουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας

Το EUR/USD κινείται πτωτικά τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ευρώπη δε μοιάζει ικανή να εξέλθει σύντομα από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία. Μετά την εξάπλωση του βρετανικού στελέχους του ιού και τις συνεχόμενες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, οι αγορές παραμένουν απαισιόδοξες για την Ευρώπη και το EUR/USD δέχεται συνεχείς πιέσεις στην αγορά του forex.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες πιέσεις έχουν φέρει την ισοτιμία του ζεύγους κάτω από τα επίπεδα του 1.1900. Παράλληλα, προς το παρόν, το EUR/USD δε μοιάζει διατεθειμένο να ανακάμψει, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος.

Προβλήματα με την πανδημία στην Ευρώπη

Η ανακοίνωση που αποτέλεσε το ισχυρότερο πλήγμα στην πορεία του EUR/USD ήταν αυτή της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία επέκτεινε το lockdown έως τις 18 Απριλίου. Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνει κλειστή για μερικές ημέρες ακόμα, καθώς οι Γερμανοί έχουν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του βρετανικού στελέχους του ιού, το οποίο η Merkel χαρακτήρισε ως μια νέα πανδημία.

Παράλληλα, επέκταση του lockdown σε επιλεγμένες περιοχές έχουν ανακοινώσει και η Γαλλία με την Ιταλία. Σε συνδυασμό με τα lockdown, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον εμβολιασμό, αλλά και η ζημιά που έχει προκληθεί στη φήμη του εμβολίου της AstraZeneca, δείχνουν ότι η Ευρώπη θα αργήσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, το αμερικανικό δολάριο (USD) συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, χάρη και στην ανακοίνωση του προέδρου Biden ότι θα ενισχύσει τον τομέα υποδομών με ένα πακέτο ύψους 3 τρις δολαρίων, το οποίο προστίθεται στο πακέτο οικονομικής στήριξης των 1,9 τρις που είχε ανακοινωθεί πριν μερικές ημέρες.