Πλήρης αντιστροφή της πορείας του EUR/USD

Το EUR/USD είδε πριν μερικές ημέρες την πορεία της ισοτιμίας του να αντιστρέφεται και από τα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων 10 μηνών να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα σημεία των τελευταίων δύο εβδομάδων. Οι επενδυτές που πόνταραν σε άνοδο του ευρώ (EUR) είδαν τις προβλέψεις τους να επαληθεύονται, χάρη στην αρνητική αντιμετώπιση των ΗΠΑ από τις αγορές, αλλά και χάρη στις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χάρη στην ανοδική τάση που σημειώνει η πορεία του EUR/USD, το ζεύγος ξεπέρασε το όριο του 1.1800 και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα επίπεδα του 1.1830. Η απότομη μεταβολή της ισοτιμίας του είναι λογική, αν λάβουμε υπόψη μας την αποδυνάμωση του δολαρίου (USD) που έχει φέρει η πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και το νέο κεφάλαιο, στο οποίο ετοιμάζεται να εισέλθει η Ευρωζώνη.

Αρνητική στάση έναντι των ΗΠΑ, θετικές προσδοκίες για την Ευρώπη

Το γεγονός που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην αντιστροφή της τάσης του EUR/USD είναι η ανακοίνωση της αμερικανικής πολιτικής, σχετικά με την επιβολή νέων δασμών, και ο άτυπος οικονομικός πόλεμος που ενδέχεται να προκαλέσει. Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν η αποδυνάμωση του USD, το οποίο έχασε πολύτιμο έδαφος έναντι των αντίπαλων νομισμάτων.

Παράλληλα, οι προσδοκίες των αγορών για την Ευρωζώνη εξασφαλίζουν ξανά θετικό πρόσημο, χάρη στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, η Ευρωζώνη αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση του ΑΕΠ της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 0,4%.

Αν οι προσδοκίες αυτές επαληθευθούν στη συνάντηση της 14ης Ιουνίου, η ανοδική πορεία του EUR/USD αναμένεται να ενισχυθεί και να φέρει την ισοτιμία του σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, όσο το USD παραμένει αποδυναμωμένο.