Πλησιάζει στο ψυχολογικό όριο του 1.3000 το GBP/USD

Το GBP/USD παρουσίασε άνοδο στην ισοτιμία του τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να πλησιάζει πολύ στο ψυχολογικό όριο του 1.3000, αλλά προς το παρόν παραμένει σταθερό λίγο πιο κάτω, με τις αγορές και τους επενδυτές να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία, αναμένοντας εξελίξεις στην πολιτική και οικονομική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το GBP/USD κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 1.2950, μετά από μια άνοδο που προκλήθηκε από τις πιέσεις που ξεκίνησε ξανά να δέχεται το αμερικανικό δολάριο (USD). Το USD πιέζεται από τις αισιόδοξες ειδήσεις, σχετικά με τη συμφωνία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, αλλά και με την Παρασκευή εμβολίου για την πανδημία.

Οι παράγοντες που κρίνουν τις κινήσεις του GBP/USD

Από τη μία, το USD δέχεται πιέσεις, αφού οι νεότερες εξελίξεις στις ΗΠΑ φέρνουν μια αισιοδοξία που στερεί κάθε νόημα από τις επενδύσεις χαμηλού ρίσκου (όπως θεωρείται η επένδυση στο USD). Σύμφωνα με τη Nancy Pelosi, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί και πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, είναι πολλοί αυτοί που αναμένουν ένα εμβόλιο για την πανδημία έως το τέλος του χρόνου. Τέτοιου είδους αισιοδοξία, λοιπόν, λειτουργεί αρνητικά για το USD, το οποίο θεωρείται επένδυση χαμηλού ρίσκου και προτιμάται κυρίως σε περιόδους κρίσης.

Από την άλλη, και στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει αισιοδοξία για τις συνομιλίες του Brexit. Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit δεν απέκλεισε τη συνέχεια των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις έως τώρα διαφωνίες, και οι αγορές παραμένουν αισιόδοξες, σχετικά με το ενδεχόμενο της αποφυγής ενός σκληρού και άτακτου Brexit.