Ποιο είναι το μέλλον του EUR/USD;

To EUR/USD συνεχίζει την καθοδική του πορεία, προσκολλημένο στις εξελίξεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της και αδιαφορώντας για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε άλλους τομείς. Το ζεύγος των νομισμάτων, λοιπόν, συνεχίζει να κινείται προς τα κάτω, έχοντας φτάσει ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα του 1.0910.

Ο λόγος της πτώσης της ισοτιμίας του ζεύγους είναι, φυσικά, οι καθυστερήσεις στο να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επίτευξη της συμφωνίας εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αλλά οι αγορές μοιάζουν δύσπιστες απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά εν όψει της λήξης της διορίας που έχει η Ελλάδα για να πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, την ερχόμενη Παρασκευή.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που τα σενάρια για επίτευξη συμφωνίας δεν είναι αισιόδοξα (επηρεάζοντας και τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης), η αξία του ευρώ πέφτει και το ίδιο συμβαίνει και στην ισοτιμία του απέναντι στο αμερικανικό δολάριο. Οι παραπάνω εξελίξεις, μάλιστα, έχουν αναγκάσει τις αγορές να αγνοήσουν οποιαδήποτε άλλη θετική εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει, έστω προσωρινά, την πτωτική πορεία του EUR/USD.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση του PMI της Ισπανίας. Πρόκειται για τον δείκτη εκείνο που αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη της βιομηχανίας μιας χώρας και η Ισπανία, άλλη μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, ανακοίνωσε για πρώτη φορά αυξημένο PMI στο 55,8%, από τον Απρίλιο του 2007. Μια τέτοια ανακοίνωση, από μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, θα είχε υπό κανονικές συνθήκες ευεργετικά αποτελέσματα στην πορεία του EUR/USD. Ωστόσο, οι αγορές επικεντρώνονται στις ελληνικές διαπραγματεύσεις και αγνοούν τα ισπανικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, υπάρχουν αναμενόμενες ανακοινώσεις που ενδεχομένως επηρεάσουν θετικά την πορεία του EUR/USD, εις βάρος προηγούμενων εξελίξεων. Μια τέτοια είναι αυτή του δείκτη ISM – ο δείκτης εκείνος που δίνει στοιχεία για την παραγωγικότητα και τις συνολικές επιδόσεις 300+ κατασκευαστικών εταιρειών στην Ευρώπη. Επιπλέον, στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας αναμένονται επίσης ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και ανακοινώσεις για τον τομέα της ανεργίας από τις ΗΠΑ. Η πορεία του EUR/USD, λοιπόν, αναμένεται να επικεντρωθεί, έστω προσωρινά, στα νέα αυτά στοιχεία και να δείξει ακόμη και ανοδικές διαθέσεις.