,Προβλέψεις για την επιρροή του NFP στο USD

H σημερινή ανακοίνωση του NFP (Non Farm Payroll – Έκθεση για την μισθοδοσία εκτός γεωργικού τομέα) των ΗΠΑ έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από ότι συνήθως, ειδικά για όσους ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στην αγορά του forex με ζεύγη που περιέχουν το αμερικανικό δολάριο, λόγω της σύνδεσης της σημερινής έκθεσης με την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια καλή αύξηση στη σημερινή έκθεση του NFP θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο βήμα για την επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Αν και η πιο πιθανή ημερομηνία για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ο ερχόμενος Δεκέμβριος, αύξηση του NFP κατά τουλάχιστον 200.000 δολάρια (σε συνδυασμό με διατήρηση της ανεργίας στα υπάρχοντα επίπεδα) μπορεί να φέρει την αύξηση εντός του Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι, αν το NFP αυξηθεί σημαντικά, το ίδιο θα συμβεί και με την αξία του δολαρίου. Αντίθετα, αν παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή αυξηθεί ελάχιστα, η τιμή του δολαρίου θα πέσει, εξαιτίας της απογοήτευσης των αγορών.

Οι προβλέψεις αυτό το μήνα, πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολες, σύμφωνα με τους ειδικούς, γεγονός που οφείλεται σε αντικρουόμενες εκθέσεις που έχουν προηγηθεί. Για παράδειγμα, η έκθεση του Ινστιτούτου ADP παρουσιάζει ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ενώ και οι εκθέσεις που αφορούν στο συναίσθημα στον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξες. Τέλος, πολλοί επενδυτές θα έχουν ήδη παρατηρήσει ότι ο ΚΜΟ των τεσσάρων εβδομάδων παρουσιάζει πτώση. Όλα αυτά προμηνύουν αύξηση του NFP.

Από την άλλη, όμως, η ιδιωτική εταιρεία μετρήσεων Challenger Grey & Christmas έχει ανακοινώσει αύξηση 93,2% στις απολύσεις, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan δείχνει μείωση του δείκτη CSI (Consumer Sentiment Index). Τα αποτελέσματα αυτά συνήθως προμηνύουν πτώση του NFP.

Η ανακοίνωση του NFP, λοιπόν, είναι αυτή που θα κρίνει τις σημερινές συναλλαγές σε ζεύγη που αφορούν στο δολάριο. Για αυτό το λόγο, οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη κάθε ενδεχόμενο και να προχωρήσουν σε εμπεριστατωμένη πρόβλεψη – ειδάλλως, η καλύτερη λύση είναι να απέχουν από το δολάριο, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του NFP.