Προσωρινή άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε μια μικρή άνοδο την Πέμπτη, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η πορεία της θα ανακοπεί ξανά σύντομα, εξαιτίας των φόβων για οικονομική ύφεση. Η αύξηση που σημειώθηκε, άλλωστε, ήταν ιδιαίτερα μικρή και αναμένεται να την ακολουθήσει μια νέα μείωση, η οποία θα φέρει την τιμή του μαύρου χρυσού ακόμα χαμηλότερα.

Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent σημείωσε αύξηση 0,23%, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται τώρα στα $77,87 ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI αυξήθηκε κατά 0,16%, στα $74,42 ανά βαρέλι. Οι επενδυτές τώρα αναμένουν την επόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου έδειξε σημάδια ανάκαμψης, αλλά η άνοδος ήταν σχεδόν αμελητέα, εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά. Άλλωστε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση θα είναι μικρή στο άμεσο μέλλον και πως δε θα υπάρξει (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα) κάποια αλλαγή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης αγοράς πετρελαίου. Τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα εντείνουν τους φόβους για οικονομική ύφεση, η οποία αναμενόμενα θα φέρει και μείωση στη ζήτηση του πετρελαίου. Και στην περίπτωση της Κίνας, όμως, τα δεδομένα δείχνουν ότι η ζήτηση είναι μικρότερη από την αναμενόμενη. Ενώ η ζήτηση αναμένεται μικρότερη, τέλος, η παραγωγή δεν πρόκειται να μειωθεί στο άμεσο μέλλον. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την πλευρά του ΟΠΕΚ+. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, δεν έχει προς το παρόν δημιουργηθεί η ανάγκη για νέες περικοπές στην ημερήσια παραγωγή, αλλά το θέμα ενδεχομένως να εξεταστεί στο μέλλον.