Πρωτοφανής πτώση για το GBP/USD εν μέσω φόβων για σκληρό Brexit

H ισοτιμία του GBP/USD έχει καταφέρει κάτι πρωτοφανές στην αγορά του forex τις τελευταίες ημέρες, αφού έχασε περισσότερα από 250 pips μέσα σε δύο μόλις ημέρες! Η στρατηγική του νέου Βρετανού Πρωθυπουργού, Boris Johnson, έχει αναγκάσει τις αγορές σε πανικό, με αποτέλεσμα η ισοτιμία της αγγλικής στερλίνας (GBP) να κατρακυλά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισοτιμία του GBP/USD παρουσιάζει συνεχόμενη πτώση και πλησιάζει στο 1.2100, βρισκόμενη στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Ιανουάριο του 2017. Και την ευθύνη για τη συνεχόμενη πτώση του ζεύγους φέρει η αγγλική πολιτική για τη συμφωνία του Brexit.

Πανικόβλητες οι αγορές για το σκληρό Brexit

Οι αγορές και οι επενδυτές γνώριζαν τις απόψεις του Boris Johnson για το Brexit (τις έχει κάνει, άλλωστε, ευρέως γνωστές, όχι μόνο με δηλώσεις του, αλλά και με την τοποθέτηση υπουργών που στηρίζουν το Brexit σε κομβικά υπουργεία), αλλά οι πιο πρόσφατες κινήσεις του έχουν σπείρει τον πανικό. Ο Johnson, άλλωστε, δήλωσε πρόσφατα ότι αρνείται να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν ανοίξουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

To τελεσίγραφο του Johnson, όμως, δε μοιάζει να προβληματίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμη και να πραγματοποιήσουν μια νέα συνάντηση για το Brexit, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν την λήξη της διορίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολιτικές εξελίξεις που αφορούν στο Brexit, λοιπόν, έχουν πανικοβάλει τις αγορές, οι οποίες στρέφουν την πλάτη τους στο GBP και έχουν προκαλέσει τη μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του.