Πτωτικά κλείνει την εβδομάδα το EUR/USD

Το EUR/USD κινήθηκε ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά φαίνεται πως θα την ολοκληρώσει με πτώση, εξαιτίας των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων που έρχονται από την Ευρώπη. Το ζεύγος, που είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας, κινείται τώρα πτωτικά και έχει πέσει κάτω από τα επίπεδα του 1.0900.

H πτωτική πορεία του ζεύγους συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό δολάριο (USD) εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις. Πιέσεις, όμως, δέχεται πλέον και το ευρώ (EUR), εξαιτίας των πρόσφατων απογοητευτικών αποτελεσμάτων για τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας.

Η αντιστροφή της πορείας του EUR/USD

Ενώ το EUR/USD βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας απογοήτευσε τις αγορές και τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένα κύμα πωλήσεων του ζεύγους. Πολλοί επενδυτές θέλησαν να ξεφορτωθούν το EUR και οι πιέσεις που δέχθηκε το νόμισμα ήταν ακόμα μεγαλύτερες από εκείνες που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το USD.

Η πτώση, ωστόσο, δεν είναι σταθερή. Η ισοτιμία του ζεύγους μειώθηκε ελαφρά και βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα του 1.0900, αλλά το USD εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, εξαιτίας των εξελίξεων στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα. Έτσι, η πτώση είναι ελεγχόμενη και περιορισμένη. Οι επενδυτές έχουν πλέον το νου τους στις δύο κεντρικές τράπεζες – την Ομοσπονδιακή των ΗΠΑ και την Κεντρική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη εξετάζει να επανέλθει στην πολιτική της αύξησης επιτοκίων, θεωρώντας ότι έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, ενώ η δεύτερη θα ανακοινώσει κάποιες πτυχές της πολιτικής της στο μεσημέρι της Παρασκευής, μέσω της ομιλίας της προέδρου της, Christine Lagarde.