Πτωτικά ξεκινά την εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου

Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα η αγορά του πετρελαίου δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση της τιμής του, εξαιτίας αρνητικών εξελίξεων στο παγκόσμιο στερέωμα.

Αναλυτικότερα, σήμερα το πρωί, η τιμή του πετρελαίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρουσίασε πτώση της τάξης του 0,4%, φτάνοντας στα $44.57 ανά βαρέλι, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το μπρεντ έπεσε επίσης κατά 0,4%, στα $47.17 ανά βαρέλι.

Οι λόγοι της πτώσης

Βασικός λόγος για τις πτωτικές πιέσεις που δέχεται το πετρέλαιο είναι, ως συνήθως η υπερπαραγωγή του μαύρου χρυσού. Αν και η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, τρεις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους.

Η πρώτη από αυτές είναι οι ΗΠΑ. Τα πρόσφατα στοιχεία στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου φανερώνουν πως οι παραγωγοί της χώρας πρόσθεσαν έξι ακόμη ενεργές πετρελαιοπηγές την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση παραγωγής για 22η συνεχόμενη εβδομάδα.

Η πτωτική τάση της τιμής του πετρελαίου ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, εξαιτίας των εξελίξεων σε δύο αφρικανικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες: τη Νιγηρία και τη Λιβύη. Και στις δύο χώρες αναμένεται αύξηση των βαρελιών προς εξαγωγή. Ειδικά στην περίπτωση της Λιβύης, ανακοινώθηκε πως σύντομα θα απελευθερωθούν 160.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση, τα οποία δεσμεύονταν για δύο χρόνια, λόγω προστριβών με μια γερμανική εταιρεία. Αν τα βαρέλια αυτά απελευθερωθούν, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια από τη Λιβύη θα χειροτερέψουν τα προβλήματα υπερβολικής παραγωγής, διάθεσης και αποθήκευσης.

Και, όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω καθιστούν τις αγορές και τους επενδυτές περισσότερο επιφυλακτικούς απέναντι στην συμφωνία του ΟΠΕΚ, που φέρνει μείωση κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι εξαιρετικά εύθραυστη.