Πτωτική η πορεία της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά από την Πέμπτη, εξαιτίας της θετικής πορείας του αμερικανικού δολαρίου (USD) και των νέων πολιτικών που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες (όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στον τομέα των επιτοκίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 2%.

Η μείωση αυτή έρχεται μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες αύξησης. Οι εξελίξεις και οι διαφαινόμενες αποφάσεις στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, της Ε.Ε. κτλ. πιέζουν την τιμή του πετρελαίου και ωθούν τους επενδυτές σε επενδύσεις που συνοδεύονται από μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η αντιστροφή στην πορεία της τιμής του πετρελαίου

Οι πιέσεις που δέχεται η τιμή του πετρελαίου προκάλεσαν την πτώση της. Συγκεκριμένα, το brent είδε την τιμή του να μειώνεται κατά 2%, στα $81,01 ανά βαρέλι, ενώ το WTI σημείωσε μεγαλύτερη πτώση, κατά 2,3%, στα $75,51 ανά βαρέλι.

Η τιμή του μαύρου χρυσού δέχεται πιέσεις, εξαιτίας των νέων προβληματισμών για την οικονομική ανάπτυξη, στις ΗΠΑ, μα και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικές και να επενδύουν στην ασφάλεια, με μέτρα όπως η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, και αυτό φέρνει ανασφάλεια σε όσους επενδύουν σε αγαθά όπως το πετρέλαιο. Αντίστοιχα, και οι εξελίξεις από την Κίνα δεν εμπνέουν για επενδύσεις ρίσκου, όπως εκείνες στο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να ενισχύονται άλλες συναλλαγές, όπως εκείνες στο USD.