Πτώση παρουσιάζει το EUR/USD

Μετά από μια άκρως επιτυχημένη ανοδική πορεία τις τελευταίες ώρες, η ισοτιμία του EUR/USD συνάντησε αντίσταση στο υψηλό της σημερινής ημέρας και ξεκίνησε να κινείται πτωτικά. Αναλυτικότερα, η ισοτιμία του ζεύγους έφτασε σήμερα στο υψηλό του 1.1454, αλλά αντέστρεψε την πορεία της και κινήθηκε έπειτα πτωτικά, κυμαινόμενο αρχικά στα επίπεδα του 1.1410. Αργότερα, μάλιστα, η πτώση συνεχίστηκε, με την ισοτιμία να κινείται πλέον κάτω από τα επίπεδα του 1.1400.

Βασικός υπαίτιος για την πτωτική πορεία του EUR/USD είναι ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σχολίασε πριν λίγες ώρες τα ετήσια αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σχολίασε πως δεν πρόκειται να παραδοθεί στον χαμηλό πληθωρισμό και φάνηκε πιο αποφασισμένος από ποτέ να πολεμήσει το φαινόμενο – ενδεχομένως και με νέα μέτρα που ενδεχομένως αποδυναμώσουν το ευρώ.

Το ενδεχόμενο αυτό επαληθεύθηκε άμεσα, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, καθώς το ευρώ έχασε αρκετό από το έδαφος που είχε κερδίσει τις τελευταίες ημέρες έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Και, όπως είναι λογικό, οι αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει να φοβούνται πως η ΕΚΤ ενδεχομένως προχωρήσει σε νέα μέτρα (όπως το ψαλίδισμα των επιτοκίων), που θα φέρουν ακόμη χαμηλότερα το ευρώ.