Πτώση στην τιμή του πετρελαίου προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει ένα μεγάλο κομμάτι των αποθεμάτων τους σε αργό πετρέλαιο, προκειμένου να διασκεδάσει τους φόβους που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η απόφαση αυτή έφερε μεγάλη μείωση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία ναι μεν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά.

Η απόφαση των ΗΠΑ οφείλεται στην ανάγκη της να καθησυχάσει τις αγορές, που φοβούνται ελλείψεις στον τομέα της ενέργειας, μετά τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και τις απαντήσεις της χώρας στις κυρώσεις αυτές, Και, χάρη σε αυτή, η τιμή του πετρελαίου έχει ήδη μειωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι νέες εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου

Όταν ανακοινώθηκαν οι προθέσεις των ΗΠΑ, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε μια μεγάλη μείωση. Αναλυτικότερα, η πτώση άγγιξε το 5% και η τιμή του brent υποχώρησε στα $105,50 ανά βαρέλι. Η υποχώρηση ήταν καλοδεχούμενη από τις αγορές, αλλά η τιμή του πετρελαίου, παρόλο που έχει υποχωρήσει από τα υψηλά των $139 ανά βαρέλι, παραμένει σε υψηλά επίπεδα – αυξημένη κατά σχεδόν 70%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Υπαίτια για τη μείωση αυτή είναι η ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσουν μεγάλο κομμάτι των αποθεμάτων τους – το μεγαλύτερο από το 1975, όταν ξεκίνησαν να αποθηκεύουν απόθεμα πετρελαίου. Αν τελικά οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση, τότε αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή του πετρελαίου.