Πτώση του EUR έφεραν οι γερμανικές εκλογές

Ο συνασπισμός της Angela Merkel κέρδισε (όπως ήταν αναμενόμενο) τις χθεσινές εκλογές στη Γερμανία, αλλά η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος AfD είναι αυτή που έκλεψε τις εντυπώσεις και επηρέασε περισσότερο τη σημερινή πορεία των αγορών. Το AfD εξασφάλισε το 13% των ψήφων και επανέρχεται στον πυρήνα της γερμανικής πολιτικής σκηνής για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκαλώντας ανησυχίες στους πολιτικούς αναλυτές, αλλά και στις αγορές.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν το ευρώ να υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται από το πρωί της Δευτέρας και τα ζεύγη που το περιέχουν να υποχωρήσουν στην αγορά του forex.

Σε χαμηλότερα επίπεδα το EUR/USD

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ήταν αρνητικές, με αποτέλεσμα το EUR/USD να δεχθεί ισχυρές πιέσεις και να ακολουθήσει προσωρινά πτωτική πορεία. Η εν λόγω πορεία το έφερε αρχικά κάτω από τα επίπεδα του 1.1900, αλλά σύντομα η ισοτιμία του ζεύγους επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα. Οι πιέσεις, όμως, εξακολούθησαν και οι επόμενες κινήσεις το έφεραν πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στο 1.8940. Πλέον, το ζεύγος κινείται στα ίδια επίπεδα, δεχόμενο ακόμη πιέσεις, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος.

Πιέσεις και προς το EUR/GBP

Και ενώ το αμερικανικό δολάριο (USD) δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την μετεκλογική κατάσταση, προκειμένου να κερδίσει έδαφος έναντι του EUR, η αγγλική στερλίνα (GBP) την εκμεταλλεύτηκε με το παραπάνω. Αρχικά, το άνοιγμα των ασιατικών αγορών έφερε μια μικρή μείωση στην ισοτιμία του EUR/GBP, η οποία έπεσε στο 0.8815. Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, όμως, έφερε ακόμη χαμηλότερα την ισοτιμία του ζεύγους, η οποία πλέον κυμαίνεται στα επίπεδα του 0.7390!

Εν μέσω των πιέσεων που έχει φέρει το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα, τέλος, το EUR έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμη πρόκληση, στο πρόσωπο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία.