Πτώση 27% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου!

Η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε κατακόρυφη πτώση το πρωί της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι σκοπεύει να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές μαύρου χρυσού. Οι αγορές αντέδρασαν με πανικό στην ανακοίνωση και έστειλαν την τιμή του πετρελαίου σε χαμηλότερα κατά 27% επίπεδα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της τιμής του πετρελαίου από το 1991, όταν ξεκίνησε ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου. Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα του $33.09 ανά βαρέλι. Αντίστοιχη πτώση (27%) σημείωσε και η τιμή του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, η οποία κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα του $30 ανά βαρέλι.

Φωτιά στις αγορές βάζει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, αποφάσισε ότι θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας Aramco, η ημερήσια παραγωγή θα ξεπεράσει σημαντικά τα 10 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται ως απάντηση στη λήξη της συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας. Η συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής φτάνει στο τέλος της στα τέλη του Μαρτίου και, όπως έχει ανακοινωθεί, δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Με άλλα λόγια, σύντομα θα αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, μα και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ.

Παράλληλα με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν μείωση της ζήτησης του πετρελαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η IEA (International Energy Agency), η οποία προβλέπει πως η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης του κορωναϊού.