Σε άνοδο βρίσκεται το GBP/USD

Το GBP/USD έχασε πολλά κέρδη την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας των πιέσεων που έφερε η προτίμηση των επενδυτών στο αμερικανικό δολάριο (USD), αλλά η τρέχουσα εβδομάδα φαίνεται πως δίνει στο ζεύγος την ευκαιρία να επανέλθει, αφού τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Η άνοδος του GBP/USD είναι συγκρατημένη και, όπως φαίνεται, το ζεύγος προσπαθεί προς το παρόν απλά να καλύψει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας.

Τις τελευταίες ώρες, άλλωστε, το ζεύγος έχει επανέλθει από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων και έχει ήδη ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 1.3500. Την ώρα που γράφονται αυτές τις γραμμές, το GBP/USD κυμαίνεται στα επίπεδα του 1.3550 και δοκιμάζει τα επίπεδα αντίστασης.

Οι λόγοι για την άνοδο του GBP/USD

Ο κυριότερος λόγος για την πτώση του GBP/USD την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η μεγάλη προτίμηση που έδειξαν οι επενδυτές και οι αγορές στο USD. Μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας (νέα αυστηρά lockdown και αύξηση των κρουσμάτων ανά τον κόσμο) προκάλεσαν ανασφάλεια στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να στραφούν στο σχετικά ασφαλές USD.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή φαίνεται πως έχει αντιστραφεί. Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι, χάρη σε εξελίξεις, όπως η σταθεροποίηση του προγράμματος εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν περισσότερο και να επιλέγουν την αγγλική στερλίνα (GBP). Παράλληλα, το USD έχει αποδυναμωθεί, εξαιτίας της αύξησης στην αξία των αμερικανικών ομολόγων. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο ζεύγος και δεν προβλέπεται να πραγματοποιήσει σημαντικό άλμα στην ισοτιμία του.