Σε άνοδο η ισοτιμία του GBP/USD τις τελευταίες ώρες

Η ισοτιμία του GBP/USD βρίσκεται σε άνοδο τις τελευταίες ώρες, καθώς οι αγορές μοιάζουν πλέον πιο επιφυλακτικές απέναντι στο αμερικανικό δολάριο (USD), ενώ παράλληλα έχουν καθησυχάσει οι φόβοι για ένα hard Brexit, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αγγλική στερλίνα (GBP).

Αναλυτικότερα, η ισοτιμία του ζεύγους ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 1.2600 και πλέον κινείται πιο κοντά στο 1.2700. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το GBP/USD κυμαίνεται στα επίπεδα του 1.2670.

Πρώτος κύριος υπεύθυνος για την αύξηση της ισοτιμίας του GBP/USD είναι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump και η επιμονή του στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Ο Trump έχει ήδη δώσει την εντολή για το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και οι αγορές έχουν αντιδράσει αρνητικά, γυρνώντας την πλάτη τους στο USD. Παράλληλα, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, είναι η δεύτερη υπεύθυνη, καθώς η ανακοίνωσή της για δημοσίευση του σχεδίου για το Brexit λειτούργησε ευεργετικά για το GBP, το οποίο ενισχύεται από τις αγορές.

Η σημερινή ημέρα, τέλος, επιφυλάσσει και μια οικονομική ανακοίνωση που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την πορεία του ζεύγους. Πρόκειται για την ανακοίνωση των αρχικών αποτελεσμάτων της αύξησης του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα. Οι αγορές αναμένουν ανακοίνωση αύξησης κατά 0,5%, αλλά αν οι προσδοκίες ξεπεραστούν, τότε το GBP/USD θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.