Σε άνοδο η ισοτιμία του USD

Το αμερικανικό δολάριο (USD) βλέπει την ισοτιμία του να βρίσκεται σε άνοδο τις τελευταίες ώρες, κυρίως χάρη στην επιφυλακτικότητα που δείχνουν αγορές και επενδυτές. Το USD αποτελεί το σύνηθες καταφύγιο σε τέτοιες περιπτώσεις και οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια σειρά νέων ανακοινώσεων, αλλά και τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Ειδικά τα τελευταία είναι που θα κρίνουν τις επόμενες κινήσεις του USD και όλων των ζευγών που το περιέχουν. Μπορεί τώρα τα αντίπαλα νομίσματα, όπως το ευρώ (EUR) και η αγγλική στερλίνα (GBP), να δέχονται πιέσεις, αλλά αν τα αποτελέσματα των εκλογών φέρουν πολιτική και οικονομική αστάθεια στις ΗΠΑ, τότε η εικόνα θα αντιστραφεί.

Η νέα ενίσχυση του USD

Τα ζεύγη νομισμάτων που περιέχουν το USD ενισχύουν αυτή τη στιγμή τη πορεία του αμερικανικού νομίσματος. Για παράδειγμα, το EUR/USD έχει δει την ισοτιμία του να πέφτει ξανά κάτω από το όριο του 1.0000, ενώ και το GBP/USD βρίσκεται κάτω από το 1.1500. Τα δύο αντίπαλα νομίσματα υποχώρησαν έναντι των πιέσεων που έφερε το USD.

Οι πιέσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι αγορές και επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και προσωρινά ευνοούν το USD. Τα επερχόμενα σημαντικά γεγονότα είναι τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα, η έκθεση για τις πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη και η ανακοίνωση του βρετανικού ΑΕΠ. Όσο οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των παραπάνω, δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τα αντίπαλα νομίσματα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το USD.