Σε άνοδο ξανά η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου δέχθηκε άλλη μία ώθηση, χάρη στις νέες εξελίξεις που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στη Ρωσία. Η Ε.Ε. εξετάζει πλέον την πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσει ολόκληρη την παγκόσμια αγορά, ενισχύοντας την τιμή του μαύρου χρυσού.

Ήδη από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συγκεκριμένη πρόταση, η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε τη νέα ανοδική πορεία της. Η πορεία αυτή ξεκίνησε με ένα άλμα της τάξης του 4% και συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου

Στη νέα συνεδρίαση της Κομισιόν, τέθηκε το ζήτημα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που θα επηρεάσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα τις εξαγωγές της Ρωσίας. Όπως είναι φυσικό, τα ενδεχόμενα αυτά προκάλεσαν αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Αρχικά, το WTI είδε την τιμή του να αυξάνεται κοντά στα $107 ανά βαρέλι, με την άνοδο να συνεχίζεται και τις επόμενες ώρες και να έχει πλέον ξεπεράσει τα $108. Αντίστοιχα, το brent ξεκίνησε με άνοδο της τιμής του στα $109 ανά βαρέλι, η οποία συνεχίστηκε και πλέον ξεπερνά τα $111.

Η πρόταση της Ε.Ε., πάντως, έχει προκαλέσει αρκετούς προβληματισμούς, καθώς η απεξάρτηση από τη Ρωσία στον τομέα του πετρελαίου θα αποτελέσει ένα ακόμα δύσκολο έργο (αν και όχι εξίσου δύσκολο με την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο). Άλλωστε, η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με περίπου 720.000 βαρέλια την ημέρα, καλύπτοντας περίπου το 25% των αναγκών της. Μια απεξάρτηση, λοιπόν, θα προκαλούσε μεγάλες δυσκολίες στην Ευρώπη, αλλά και στη Ρωσία, η οποία κινδυνεύει να δει τις εξαγωγές πετρελαίου της να πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.