Σε άνοδο το πετρέλαιο

Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την ανοδική της πορεία, εξαιτίας των ανησυχιών των αγορών για τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 13%.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2022 σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος στην τιμή του μαύρου χρυσού από τον Φεβρουάριο του 2021. Τότε, όμως, η τιμή του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή (στα $55) και η άνοδος οφειλόταν στην επανεκκίνηση των οικονομιών, μετά από ένα ακόμα lockdown. Τώρα, κυριαρχούν η ανησυχία και η απαισιοδοξία, που φέρνουν νέες αυξήσεις στην τιμή του.

Οι εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου

Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, η τιμή του brent άγγιξε τα $88,91 ανά βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 0,4%. Αντίστοιχα, η τιμή του WTI άγγιξε τα $87,16, σημειώνοντας επίσης αύξηση 0,4%.

Ένας βασικός παράγοντας για την περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι η ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι αγορές ανησυχούν για τα σχέδια της Ρωσίας, η οποία μπορεί να εισβάλει από ημέρα σε ημέρα στη γειτονική χώρα, αλλά και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αντίδραση από τη Δύση με έναν ενεργειακό πόλεμο. Η Ρωσία, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ενέργειας, στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ανησυχίες εκδηλώνονται και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, τα οποία δέχονται συχνές απειλές από τους επαναστάτες της Υεμένης.

Μια θετική είδηση για την τιμή του πετρελαίου, τέλος, είναι η διασκέδαση των ανησυχιών για τη μακροβιότητα της μετάλλαξης Όμικρον της πανδημίας, η οποία φαίνεται ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στις παγκόσμιες αγορές.