Σε ανοδική πορεία επανέρχεται το EUR/USD

Το EUR/USD έχει δεχθεί έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες και έχει αναγκαστεί να καταφύγει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, χάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι της αξίας του. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, σημειώνει μια επάνοδο, που ενδεχομένως όμως να είναι παροδική.

Η επάνοδος αυτή βασίζεται στην αδυναμία που σημειώνει το αμερικανικό δολάριο (USD) τις τελευταίες ημέρες. Οι πιέσεις στο USD ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, από το USD/JPY, εξαιτίας κάποιων δηλώσεων του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, και πλέον έχουν επιτρέψει σε όλα τα αντίπαλα νομίσματα του USD να κερδίσουν έδαφος εις βάρος του.

Οι εξελίξεις που επέτρεψαν την άνοδο του EUR/USD

Το EUR/USD βρισκόταν την προηγούμενη Πέμπτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, καθώς δε μπορούσε να ξεπεράσει το 1.0697. Πλέον, όμως, έχει καταφέρει να κινηθεί ανοδικά και βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 1.0750, χάρη στις εξελίξεις στην αγορά του forex.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η απότομη άνοδος του ιαπωνικού γιεν (JPY). Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει την παραμικρή προσπάθεια κερδοσκοπίας έναντι του JPY και πως για αυτό το λόγο εξετάζονται δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των επιτοκίων. Η ανακοίνωση αυτή εκτόξευσε την ισοτιμία του JPY και του επέτρεψε να κερδίσει έδαφος έναντι των αντιπάλων του, όπως το USD. Σχεδόν αμέσως, το USD/JPY είδε την ισοτιμία του να βυθίζεται.

Τις πιέσεις αυτές προς το USD εκμεταλλεύονται τώρα τα αντίπαλα νομίσματά του, όπως το ευρώ (EUR). Το EUR/USD διεκδικεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών και η ισοτιμία του έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Ωστόσο, το JPY πιέζει και το EUR, με αποτέλεσμα η άνοδος αυτή να μην είναι όσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι. Επιπλέον, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια άνοδο προσωρινή, που σύντομα μπορεί να αντιστραφεί.