Σε ανοδική πορεία κινείται η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας μιας σειράς εξελίξεων που ευνοούν τη ζήτηση του μαύρου χρυσού έναντι της προσφοράς. Ήδη οι τιμές έχουν ξεκινήσει να πλησιάζουν πιο κοντά στο όριο των $100 ανά βαρέλι και οι αναλυτές δεν αποκλείουν σύντομα να το ξεπεράσουν.

Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται σύντομα οι επενδυτές να δουν την τιμή του πετρελαίου να έχει ξεπεράσει ξανά τα $100, εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων, μα και όσων συμβαίνουν στην ίδια την αγορά του πετρελαίου.

Η νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου

Από το πρωί της Τετάρτης, η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του brent βρίσκεται πλέον στα $96,16 ανά βαρέλι, έχοντας εξασφαλίσει κέρδος 1,6%, ενώ η τιμή του WTI άγγιξε τα $90, έχοντας σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, ύψους 1,8%.

Οι βασικοί παράγοντες για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι δύο. Πρώτον, η Κίνα ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντική χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία. Αυτό, όπως είναι φυσικό, θα ενισχύσει μια σειρά από βιομηχανίες, οι οποίες δε θα έχουν πλέον περιορισμούς στη λειτουργία τους και θα έχουν αυξημένες ανάγκες στον τομέα της ενέργειας. Δεύτερον, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε μία ακόμα μείωση στα αποθεματικά των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η προσφορά μειώνεται.

Εξαιτίας των παραπάνω, λοιπόν, η τιμή του πετρελαίου ακολουθεί ανοδική πορεία τις τελευταίες ώρες, με την προοπτική του να ξεπεράσει τα $100 ανά βαρέλι να πλησιάζει περισσότερο.