Σε ανοδική πορεία μετ’ εμποδίων το EUR/USD

Το EUR/USD κινείται ανοδικά στην αγορά του forex από την Παρασκευή και συνεχίζει να εξασφαλίζει κέρδη, παρά το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια τις επόμενες ημέρες. Αναλυτικότερα, το ζεύγος νομισμάτων επωφελήθηκε της πτώσης του αμερικανικού δολαρίου (USD) την Παρασκευή και κατάφερε να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων. Και σήμερα, Δευτέρα, όμως, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι το ευρώ (EUR) δέχεται πιέσεις.

Αναλυτικότερα, το EUR/USD έκλεισε στο υψηλό του 1.1437 την Παρασκευή, λόγω της πτώσης του USD. Σήμερα, η ισοτιμία του κινείται πάνω από τα επίπεδα του 1.1420, έχοντας να αντιμετωπίσει την άνοδο του USD, αλλά και τους τριγμούς στους οικονομικούς σχεδιασμούς της Ευρωζώνης.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης

Η πρώτη εξέλιξη που επηρεάζει τη σημερινή πορεία του EUR/USD αφορά στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να επιβάλλουν δασμούς ή μία στην άλλη, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για την έναρξη συζητήσεων που μπορούν να λήξουν τον οικονομικό πόλεμο. Αυτές οι ελπίδες ανάγκασαν το USD να κινηθεί πτωτικά την Παρασκευή, φέρνοντας σε υψηλότερα επίπεδα την ισοτιμία του EUR/USD. Ωστόσο, οι επενδυτές αποφάσισαν να στηρίξουν εκ νέου το αμερικανικό νόμισμα.

Από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού, η εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει την πορεία του EUR σχετίζεται με την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας. Στον απόηχο της καταστροφής, η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την επιθυμία της να ξοδέψει περίπου 80 δις ευρώ σε υποδομές, προκειμένου να αποφύγει νέες καταστροφές. Κάτι τέτοιο, όμως, θα επηρεάσει σημαντικά τα σχέδια για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά και το EUR.

Παρόλο, λοιπόν, που το EUR/USD βρίσκεται σε ανοδική πορεία, τα εμπόδια που συναντά (και αναμένεται να συναντήσει) δεν του επιτρέπουν να ξεπεράσει τα υψηλά σημεία των προηγούμενων ημερών.