Σε ανοδική τροχιά το EUR/USD

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες το ζεύγος EUR/USD, αφήνοντας πίσω του μια ολόκληρη εβδομάδα, κατά την οποία έβλεπε την ισοτιμία του να πέφτει κάτω από το όριο του 1.1000. Το ζεύγος νομισμάτων άγγιξε το πρωί της Δευτέρας το 1.1115, σχηματίζοντας νέο υψηλό, και εξακολουθεί να ενισχύεται από μια ανοδική τάση.

Η αύξηση αυτή της ισοτιμίας του EUR/USD οφείλεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) της Γερμανίας, η οποία αναφέρει αύξηση στα έσοδα των επιχειρήσεων της χώρας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που η γερμανική οικονομία παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην αξία του ευρώ, η συγκεκριμένη θετική ανακοίνωση έφερε ανοδικό αέρα στην αγορά του forex και οι επενδυτές που είχαν αγοράσει ευρώ σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Ίδιο αποτέλεσμα έχει και η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές, μετά τη (προσωρινή ή μη) λύση του ελληνικού ζητήματος. Η Ελλάδα φαίνεται προς το παρόν να έχει αποφύγει τη χρεοκοπία και το ευρώ δε μοιάζει να κινδυνεύει. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αισιοδοξία, η οποία αντικατοπτρίζεται στην αξία του και φέρνει άνοδο στην τιμή του.

Το επόμενο σημαντικό γεγονός για το EUR/USD, τέλος, είναι η ανακοίνωση των ΗΠΑ, σχετικά με τις παραγγελίες εξαγωγών του Ιουνίου. Μια αύξηση θα έχει ως αποτέλεσμα και αύξηση της αξίας του δολαρίου, η οποία θα αλλάξει τις ισορροπίες. Αντίθετα, μιας μείωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση της αξίας του ευρώ.