Σε ασφαλή εναλλακτική εξελίσσεται το EUR/CHF

To ελβετικό φράγκο (CHF) δε συγκαταλέγεται συνήθως στα νομίσματα εκείνα που μπορούν να προσφέρουν συναλλαγές ασφαλείας στους επενδυτές της αγοράς forex, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αποκτήσει μια σταθερότητα που μπορεί να ενισχύσει την προτίμηση που απολαμβάνει. Το EUR/CHF έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες, στερώντας κέρδη από όσους στήριξαν το CHF, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα θα σημειώσει πτώση.

Αναλυτικότερα, το ζεύγος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1.0275, με το EUR να επικρατεί έναντι του CHF, εξαιτίας της στάσης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, η οποία δε φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το παραμικρό ρίσκο. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου, η σταθερότητα αυτή ενδέχεται να ενισχύσει το CHF και να στείλει σε πτωτική πορεία το ζεύγος.

Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις του EUR/CHF

Αυτή τη στιγμή, όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές με αντικείμενο το EUR/CHF βασίζονται στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μοιάζει να είναι η πιο συντηρητική της Ευρώπης, με τους αρμόδιους να μην είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των αγορών. Η διάθεση αυτή είναι που βαραίνει το CHF, που δέχεται πιέσεις.

Σύντομα, όμως, προβλέπουν οι αναλυτές, το EUR/CHF θα δει την πορεία του να αντιστρέφεται. Οι αποφάσεις της Ευρώπης στον ενεργειακό τομέα θα της προκαλέσουν προβλήματα, με πρώτη απώλεια την ισοτιμία του ευρώ (EUR), και σε μια τέτοια περίπτωση το CHF θα είναι από τα πρώτα αντίπαλα νομίσματα που θα ευνοηθούν.

Φυσικά, οι αναλυτές δεν προβλέπουν μια σημαντική αύξηση της ισοτιμίας του CHF, αλλά μια σταθερή ανάταση, που θα μπορέσει να αποτελέσει την ασφαλή εναλλακτική σε όσους μέχρι τώρα στηρίζουν το EUR. Με άλλα λόγια, η ισοτιμία του EUR/CHF αναμένεται να μειωθεί, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.