Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το USD

To αμερικανικό δολάριο δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα στην αξία του την περασμένη Παρασκευή, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, όσον αφορά στα στοιχεία της αγοράς επαγγέλματος. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, ρίχνοντας χαμηλά την ισοτιμία του USD, σε σχέση με τα αντίπαλα νομίσματά του. Η κατάσταση, βέβαια, έχει βελτιωθεί σήμερα, καθώς η πτώση έχει σταματήσει, αλλά το USD δεν έχει κερδίσει παρά ελάχιστο χαμένο έδαφος.

Αναλυτικότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση κατά 38.000 θέσεις εργασίας μέσα στο Μάιο, ενώ οι αγορές προέβλεπαν αύξηση της τάξης των 164.000. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των αγορών που έστειλαν το USD στα χαμηλότερα επίπεδα τετραμήνου, σε σχέση με τα αντίπαλά του νομίσματα.

Το EUR/USD, για παράδειγμα, είδε την ισοτιμία του να αυξάνεται αρχικά στο 1.1220 και έπειτα να μειώνεται προσωρινά στο 1.1137. Σύντομα, όμως, έφτασε στο υψηλότερο σημείο της για τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στο 1.1357. Σήμερα, η ισοτιμία του ζεύγους κινείται στα επίπεδα του 1.1350.

Αντίστοιχα, το GBP/USD ανέβηκε σύντομα από το χαμηλό του 1.4400 στο 1.4480. Έπειτα, έπεσε στο 1.4399, λίγο πριν η ισοτιμία του τραβήξει ανοδική πορεία και φτάσει στο 1.4582. Τέλος, έπεσε στο 1.4501 και σήμερα κινείται στα επίπεδα του 1.4442.

Αρνητικό ρόλο στην πορεία του USD, τέλος, με αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να μη μπορέσει να επανέλθει έναντι των αντιπάλων του, έπαιξε και μια ακόμη οικονομική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, του οποίου του έλλειμα αυξήθηκε κατά 5,7%, στα 37,4 δις δολάρια κατά τον Απρίλιο. Και αυτή η εξέλιξη ήταν αρνητική για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές με αντικείμενο το USD στην αγορά του forex, καθώς δεν επέτρεψε την επαναφορά της ισοτιμίας του σε ανώτερα επίπεδα.