Σε ελεύθερη πτώση η ισοτιμία του GBP/USD

Το GBP/USD βρίσκεται σε πτώση την τελευταία εβδομάδα, έχοντας απωλέσει περισσότερα από 800 pips στην αγορά του forex. Οι συνεχιζόμενες αντιφάσεις στις διαδικασίες του επερχόμενου Brexit και η πολιτική αστάθεια που φέρνουν, καθώς και κάποια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ελεύθερη πτώση στην ισοτιμία του ζεύγους και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ενδείξεις αντιστροφής.

Είναι ενδεικτικό ότι η ισοτιμία του GBP/USD έχει πέσει σήμερα στα επίπεδα του 1.3638 και ότι αυτά δεν είναι καν τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Η ισοτιμία του ζεύγους, άλλωστε, επανήλθε σε αυτά τα επίπεδα, παρουσιάζοντας προσωρινή άνοδο από εκείνα του 1.2600.

Πολιτικά και οικονομικά εμπόδια στην πορεία του GBP/USD

Οι λόγοι για την κατακόρυφη πτώση της ισοτιμίας του GBP/USD εντοπίζονται εν μέρει στην πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου. Για μια ακόμη φορά, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αντιμετωπίζουν απειλές (και το ίδιο συμβαίνει και με την κυβέρνηση της Theresa May), με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αστάθεια στην πορεία του GBP.

Παράλληλα, τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προκαλέσει την απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών στην αγγλική οικονομία και στην Τράπεζα της Αγγλίας. Και, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη άνοδο του USD, το GBP έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα που έχουν προκαλέσει την πτώση της ισοτιμίας του.