Σε ελεύθερη πτώση το EUR/USD

Το σημερινό άνοιγμα των αγορών έχει φέρει σε ελεύθερη πτώση την ισοτιμία του EUR/USD, το οποίο δέχεται έντονες πιέσεις από διαφορετικές πλευρές και αναγκάζεται να απαρνηθεί τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Σήμερα το πρωί, το ζεύγος έπεσε κάτω από το όριο του 1.1300 και πλέον κινείται στα επίπεδα 1.1270, φτάνοντας ακόμη και στο σημερινό χαμηλό του 1.1256.

Η πτώση για το EUR/USD ξεκίνησε παράλληλα με τις πιέσεις που ξεκίνησε να δέχεται το ευρώ, εξαιτίας των δηλώσεων του Peter Praet, οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μακριά από το πνεύμα των πρόσφατων δηλώσεων Draghi, ο κ. Praet δήλωσε πως η ΕΚΤ έχει κι άλλα όπλα στη φαρέτρα της, προκειμένου να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, και δεν απέκλεισε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Η δήλωση αυτή, όπως είναι φυσικό, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας του ευρώ και της ισοτιμίας του EUR/USD. Το ζεύγος, όμως, πλήττεται παράλληλα και από την αύξηση των τιμών των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αποτέλεσμα η πτωτική του πορεία να συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως ο ευρωπαϊκός δείκτης χρηματιστηρίου Euro Stoxx παρουσίασε σήμερα αύξηση κατά 0,60%.

Η μετέπειτα πορεία του EUR/USD, τέλος, θα κριθεί όταν ανοίξουν και οι αμερικανικές αγορές. Η ζήτηση για δολάριο, άλλωστε, είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη και το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης ενδεχομένως φέρει νέες πιέσεις στο ζεύγος.