Σε ελεύθερη πτώση το USD/JPY

Το USD/JPY βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα το αμερικανικό δολάριο (USD) να δέχεται έντονες πιέσεις και να χάνει έδαφος έναντι όλων των υπόλοιπων αντίπαλων νομισμάτων του. Η πορεία του ζεύγους βασίζεται αυτή τη στιγμή στην άνοδο του ιαπωνικού γεν (JPY), το οποίο ενισχύεται, με βάση τις εξελίξεις στην ιαπωνική οικονομία.

Αναλυτικότερα, οι Ιάπωνες φαίνονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν μία λιγότερο παρεμβατική οικονομική πολιτική και αισιόδοξοι να τα καταφέρουν με αυτόν τον τρόπο, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, οι οποίοι ετοιμάζονται για μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων. Οι διαμετρικά αντίθετες πολιτικές τους φαίνεται προς το παρόν ευνοούν το JPY.

Η πτώση του USD/JPY

Το USD/JPY έχασε ήδη το 1% της αξίας του από την αρχή της ημέρας και πλέον βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 136.00. Η εξέλιξη αυτή έχει επεκτείνει τις πιέσεις που δέχεται το USD και έχει προκαλέσει πτώση της ισοτιμίας του και σε άλλα ζεύγη νομισμάτων στην αγορά του forex.

Η πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές δείχνουν αυτή τη στιγμή την προτίμησή τους στο ιαπωνικό νόμισμα. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει να ακολουθεί χαλαρή στάση απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμού, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει κάθε ενδεχόμενο – ακόμα και να διαφοροποιηθεί από την πορεία που χαράσσει η Τράπεζα. Προς το παρόν, όμως, το JPY μοιάζει ως η πιο ασφαλής επένδυση και για αυτό το λόγο έχει ενισχυθεί η ισοτιμία του.

Από την άλλη, το USD συνεχίζει να δέχεται πιέσεις. Οι επενδυτές, πάντως, θα βάλουν στο μικροσκόπιο επόμενες δηλώσεις των υπευθύνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχεία για το αν θα υπάρξει σύντομα νέα αύξηση των επιτοκίων και σε τι ποσοστό.