Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του χρυσού

Η τιμή του χρυσού έχει καταφέρει τις τελευταίες ημέρες να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην Ιστορία και οι επενδυτές από όλον τον κόσμο δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο μπορεί να προστατέψει τα κεφάλαιά τους ακόμα και στις χειρότερες περιόδους κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του χρυσού κατάφερε αρχικά να ξεπεράσει το όριο του $1.921 και συνέχισε να κινείται ανοδικά, έως και στο επίπεδο του $1.981!

Λίγο πριν το ψυχολογικό όριο του $2.000, όμως, η τιμή του χρυσού συνάντησε αντίσταση, η οποία την έφερε ξανά στα επίπεδα άνω του $1.940. Η πορεία του χρυσού αποτελεί τεράστια επιτυχία για όσους έχουν επενδύσει στο πολύτιμο μέταλλο και, αφού τους τελευταίους 4 μήνες τους αποφέρει μόνο κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοδικό σερί της τιμής του χρυσού από το 2012. Σε σύγκριση με την τιμή του πέρσι τέτοια εποχή, μάλιστα, η σημερινή τιμή του χρυσού βρίσκεται υψηλότερα κατά 28%.

Οι λόγοι για την ανοδική πορεία του χρυσού

Η αβεβαιότητα των αγορών και των επενδυτών είναι η βασικότερη αιτία για την εκτόξευση της τιμής του χρυσού. Η παρατεταμένη επιδείνωση της πανδημίας έχει απομακρύνει πολλούς επενδυτές από οτιδήποτε μπορεί να συνοδεύεται από μεγάλο ρίσκο. Μέχρι πρόσφατα, μάλιστα, το ρόλο της ασφαλούς επένδυσης έπαιζε το αμερικανικό δολάριο (USD), το οποίο όμως δέχεται σημαντικές πιέσεις, εξαιτίας της απροθυμίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να υιοθετήσει ένα πιο επιθετικό οικονομικό πρόγραμμα (όπως η αύξηση των επιτοκίων), αλλά και εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης με την Κίνα.

Πολλοί αναλυτές, λοιπόν, θεωρούν ότι η ανοδική πορεία του χρυσού δεν πρόκειται να σταματήσει πριν το επίπεδο του $2.000, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ισοτιμίας του.